SEATTLE - De 54-jarige Gary Leon Ridgway uit de Amerikaanse staat Washington heeft woensdag bekend de laatste twee decennia 48 vrouwen te hebben vermoord. De zogeheten Green River Killer gaf voor de rechtbank van Seattle de moorden toe om de doodstraf te ontlopen.

De Green River Killer, een schilder van vrachtwagens uit Auburn, dankt zijn naam aan de rivier waar zijn eerste slachtoffers in 1982 werden gevonden. Door zijn hand stierven vooral prostituees, drugsverslaafden en weggelopen tieners. De moorden vonden grotendeels plaats in de jaren tachtig.

Doodstraf

Ridgway werd twee jaar geleden gearresteerd op verdenking van het plegen van zeven moorden. Door nu veel meer moorden te bekennen, ontloopt Ridgway de doodstraf. "Ik wilde zoveel mogelijk vrouwen vermoorden waarvan ik dacht dat het prostituees waren", aldus Ridge.

Geen enkele seriemoordenaar in de Verenigde Staten heeft zoveel mensen vermoord als Ridgway. Met zijn arrestatie in 2001 kwam een eind aan het langstlopende onderzoek naar een seriemoordenaar. Hij werd al jaren verdacht van een aantal moorden, maar een doorbraak werd pas behaald met DNA-bewijs.

Onder de bekendste Amerikaanse seriemoordenaars zijn 'Pogo de Clown' ofwel John Wayne Gacy, die 33 moorden bekende, Ted Bundy alias 'The Ladykiller' (28 slachtoffers), Jeffrey 'de kanibaal' Dahmer (vijftien moorden), Albert Fish (vijftien) en Charles Manson (vijf).