GRONINGEN - De politie in Groningen heeft een criminele vrouwenbende opgerold die een winkel runde in gestolen merkproducten. De politie gaat ervan uit dat het illegale boetiekje enkele jaren lang gemiddeld ruim 100.000 euro omzet opleverde, maakte ze woensdag bekend.

De verdachten zouden winkeldiefstallen gepleegd hebben in Groningen, Assen, Emmen, Leeuwarden en Drachten. De politie heeft drie vrouwen aangehouden in de leeftijd van 19, 24 en 37 jaar. Mogelijk volgen meer aanhoudingen.

Familie

De bende leverde de producten ook door aan familieleden in het land en naar Curaçao. De zaak kwam aan het rollen toen vorige week een medewerker van een winkel in Emmen werd belaagd en mishandeld door de 24-jarige vrouw. Bij haar thuis vond de politie vervolgens een grote hoeveelheid nieuwe merkkleding. Na onderzoek kwam de betrokkenheid van de andere vrouwen aan het licht.

Merkkleding

De dure merkkleding werd soms letterlijk met stapels tegelijk uit winkels gestolen. In de woning van een 37-jarige vrouw in de stad Groningen werd voor tienduizenden euro's merkkleding en luxe producten gevonden. Ook werd een nauwkeurige boekhouding van de handel en wandel van de dames aangetroffen. Slechts de naam van de afnemers werd wijselijk niet vermeld.

De politie constateerde dat sommige beroofde winkels slecht beveiligd zijn. "De verdachten gaven aan dat het vaak erg gemakkelijk was, aldus politiechef R. Vos. De bende zette onder meer tassen en kinderwagens in die beschermd zijn tegen de detectie van antidiefstallabels.