AMSTERDAM – Het Nederlands elftal heeft zich gekwalificeerd voor de halve finale van het WK in Zuid-Afrika. Brazilië werd met 2-1 verslagen, Wesley Sneijder was beslissend in Port Elizabeth.

De Zuid-Amerikanen waren voor rust de gevaarlijkste ploeg. Het Nederlandse centrale blok achterin gaf na negen minuten niet thuis.

Robinho werd met een mooie pass van de opgelapte Felipe Melo dwars door het midden van het speelveld vrijgespeeld voor Maarten Stekelenburg, die het schot van de spits niet kon keren: 0-1.

Nederland hield de schade voor rust met kunst en vliegwerk beperkt tot die ene treffer.

Sneijder

In de tweede helft kantelde de wedstrijd. Het opgeleefde Oranje kwam snel op gelijke hoogte. Op aangeven van Arjen Robben gaf Wesley Sneijder met zijn linkervoet een hoge voorzet..

De Braziliaan Melo stond zijn doelman Júlio César in de weg en kopte de zwabberende bal over zijn eigen doellijn: 1-1. De gelijkmaker zorgde voor nieuw geloof in eigen kunnen. Het spel verplaatste zich naar de helft van Brazilië.

Halverwege het tweede bedrijf nam Robben een corner. De bal werd verlengd door Kuijt en Sneijder verlengde bal knap met zijn voorhoofd in de verre hoek: 2-1.

Rode kaart

De druk van Nederland bleef en Brazilië raakte gefrustreerd. In de 72ste minuut kreeg Felipe Melo een waas voor zijn ogen en ging op het dijbeen van Robben staan. De middenvelder kreeg de rode kaart.

De laatste twintig minuten waren zeldzaam spannend. Nederland kreeg enorme kansen op de 3-1 en de Brazilianen zagen regelmatig het oogwit van Stekelenburg. Tot treffers kwam het niet meer, waardoor het elftal van Bert van Marwijk zich na een heroïsche strijd halve finalist van het WK 2010 mag noemen.

Nederland - Brazilië