DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag zegt vooralsnog niets over de 16-jarige Haarlemmer die dinsdag werd aangehouden omdat hij brand zou hebben gesticht in de Turkse ambassade. Een woordvoerder liet woensdag weten dat het OM later op de dag wel met iets komt. Het is onduidelijk of de jongen nog vastzit en wat zijn motief voor de brandstichting zou zijn.

De politie hield de Haarlemmer dinsdag aan op het Centraal Station in Den Haag. Hij wordt ervan verdacht dat hij een tas met brandend materiaal bij de Turkse ambassade aan de Jan Evertstraat naar binnen had gegooid. De verdachte en vier anderen raakten lichtgewond.

De Turkse ambassadeur in Nederland sprak eerst van een bomaanslag, maar daarvan bleek geen sprake. De kersverse hoofdofficier van justitie in Den Haag, H. Moraal, zei dinsdag dat het niet ging om een een politieke of terroristische daad.

De man zou dinsdag enkele uren voor de brandstichting al in het ambassadegebouw zijn geweest, mogelijk om een visum aan te vragen, zoals de ambassadeur verklaarde. Justitie bevestigde noch ontkende dat. Wel maakte justitie duidelijk dat de verdachte ruzie kreeg met ambassadepersoneel. Tegen half twaalf kwam hij terug en zou hij de brand hebben gesticht.