DEN HAAG - Het collegeld moet worden afgeschaft, de prestatiebeurs kan weg. Voldoende geld voor studenten om van te leven, zonder dat ze gedwongen zijn veel bijbaantjes te nemen of zwaar op hun ouders te leunen. De student hoeft zich niet meer in de schulden te steken.

Dat zijn de hoofdpunten van een nieuw stelsel voor studiefinanciering dat PvdA en GroenLinks woensdag presenteerden tijdens de behandeling van de begroting van Onderwijs in de Tweede Kamer. De twee partijen ontwikkelden hun plannen samen met de studentenvakbond LSVb.

PvdA en GroenLinks stellen dat de overheid niet moet bezuinigen op studiefinanciering. De extra kosten van het nieuwe stelsel komen in het nieuw voorstel op de schouders van ex-studenten te liggen. Voor hun bijdrage dragen de partijen verscheidene varianten aan, die alle zijn gerelateerd aan het inkomen.

Voordelen van hun voorstel zijn volgens GroenLinks en de PVdA dat studenten minder afhankelijk worden van hun ouders en dat ze zich niet meer hoeven te laten afschrikken door een hoge studieschuld als gevolg van een lening. Verder kunnen studenten sneller studeren omdat ze minder tijd hoeven te steken in bijbaantjes.

Vermeend

Vorige week presenteerde de commissie-Vermeend een aantal opties voor een nieuw stelsel voor studiefinanciering. Staatssecretaris Nijs (hoger onderwijs) zei toen dat studenten meer moeten gaan lenen en de prestatiebeurs te handhaven.