DEN HAAG - De Politie Hollands Midden heeft in augustus en oktober twee cocaïnelaboratoria ontdekt. Daarbij werden zeven mensen opgepakt, zo maakte het Openbaar Ministerie (OM) woensdag bekend. In de laboratoria werd cocaïne teruggewonnen uit stoffen waarin deze drugs was verwerkt.

Het eerste laboratorium werd op 27 augustus ontmanteld in een schuur in Noordwijkerhout. De politie kwam het op het spoor na meldingen van stankoverlast door omwonenden. De cocaïne werd hier teruggewonnen met behulp van chemicaliën, aldus het OM. Bij de ontdekking is niemand aangehouden.

Ontmanteling

Na de ontdekking stelde de politie een onderzoek in dat leidde tot de ontmanteling van een ander professioneel laboratorium op 31 oktober op een industrieterrein in Groningen. Hier werd eveneens cocaïne teruggewonnen uit andere stoffen met behulp van onder meer zuren, ammonia en aceton. Om wat voor soort en hoeveel stoffen het ging, kon het OM nog niet zeggen. Dat wordt nader onderzocht door het Nederlands Forensisch Instituut.

Bij de ontdekking in Groningen zijn vijf verdachten uit Nederland, Aruba, Venezuela en Colombia aangehouden. Op dezelfde dag arresteerde de politie eveneens een zesde verdachte in een woning in Katwijk. De zevende verdachte, een Arubaan, werd in Amstelveen opgepakt. De verdachten zijn tussen de 27 en 48 jaar oud. Ze zijn inmiddels door de rechter-commissaris in bewaring gesteld.