LONDEN - Wetenschappers hebben dinsdag de tot nu toe grootste gaseruptie op de zon waargenomen. Nooit eerder registreerden ze een ontploffing van dergelijke omvang, zo meldde de BBC woensdag. Door de explosie werd een wolk van miljarden tonnen superheet gas de ruimte ingeslingerd.

Grote zonuitbarstingen worden doorgaans ondergebracht in de zogenoemde 'X'-schaal. Vorige week waren er al uitbarstingen die een X7 en een X10 meekregen. Die van dinsdag kwam ruim boven de X20, waarmee de ontploffing zelfs de uitbarstingen van 2 april 2001 en 16 augustus 1989 voorbijstreefde.

De eruptie was zo hevig dat de satellieten de grootte ervan niet meer konden meten. Onderzoekers noemen de activiteit op het oppervlakte van de zon, dat nu al tien dagen voortduurt, het meest dramatische en intense dat ooit is waargenomen.

Een van de mogelijke gevolgen van zon-erupties zijn 'geomagnetische stormen' op aarde die satellieten kunnen ontregelen, communicatie kunnen verstoren en stroomstoringen kunnen veroorzaken. Erupties op de zon kunnen ook noorder- en zuiderlicht veroorzaken wanneer de vrijgekomen elektrisch geladen deeltjes de dampkring binnenkomen.