AKEN - Onder strenge veiligheidsmaatregelen en onder enorme belangstelling van de media is woensdag in Aken het proces tegen de vermoedelijke moordenaars van Tom en Sonja begonnen. De Duitse kinderen werden eerder dit jaar ontvoerd, misbruikt en uiteindelijk vermoord. De misdrijven leidden tot grote verontwaardiging in Duitsland.

De verdachten, de 28-jarige Markus Lewendel en de 33-jarige Markus Wirtz, komen net als de kinderen uit Eschweiler, vijftien kilometer over de Nederlandse grens met Limburg. Zij zouden eind maart de 11-jarige Tom en zijn twee jaar jongere zusje Sonja hebben ontvoerd. De daders gaven zich uit als politieagenten in burger.

Tom werd nog dezelfde dag vermoord. Kort daarna vonden wandelaars zijn lichaam in een bos bij Eschweiler. Eveneens wandelaars vonden het lijk van Sonja een week later ongeveer honderd kilometer verderop in de Eiffel. Het meisje bleek een dag later dan haar broertje te zijn vermoord, nadat ze vermoedelijk eerst langdurig seksueel was misbruikt.

Lewendel en Wirtz werden half april in de kraag gevat in Zwitserland. Dat gebeurde na tips van automobilisten die beide mannen richting Zwitseland hadden zien rijden. Al snel legden ze een volledige bekentenis af. Vingerafdrukken en genetisch materiaal van de twee komen overeen met sporen die deskundigen bij de vindplaatsen van de stoffelijke overschotten aantroffen.