ISLAMABAD - Een Pakistaan die door het Amerikaanse leger is vastgehouden in het detentiecentrum in Guantanamo Bay op Cuba, eist meer dan 10 miljoen dollar schadevergoeding van de Pakistaanse en Amerikaanse regering. Dat meldde de BBC dinsdag.

Amerikaanse militairen pakten de geestelijke Mohammed Sagheer in in Afghanistan op. Hij verbleef daarna ongeveer een jaar in Guantanamo Bay. Hier houden de Verenigde Staten in Camp X-Ray ongeveer 660 mensen vast verdacht van banden met de Taliban en al-Qaeda.

Mishandeld

Sagheer zegt geestelijk en mentaal mishandeld te zijn door de Amerikanen tijdens verhoren over zijn mogelijke banden met al-Qaeda en Osama bin Laden. Sagheer zegt onschuldig te zijn. Het is de eerste keer dat een ex-gedetineerde van Camp X-Ray schadevergoeding eist.

De zaak is dinsdag ingediend bij een rechtbank in Islamabad. Dit is volgens advocaten van Sagheer gebeurd omdat het Pakistaanse ministerie van Binnenlandse Zaken een van de gedaagden is. De eerste inleidende hoorzitting vindt plaats in de derde week van december.

Kritiek

De Verenigde Staten worden geregeld bekritiseerd vanwege de behandeling van gevangenen in Guantanamo Bay. Volgens de VS vallen de gedetineerden niet onder het internationaal oorlogsrecht. Zij kunnen daardoor bijvoorbeeld voor onbepaalde tijd worden vastgehouden.