ALMELO/ENSCHEDE - Voor de rechtbank in Almelo is dinsdag vijf jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen de -jarige H.B. uit Hengelo. Hij wordt verdacht van de brandstichtingen op de Universiteit Twente in Enschede in november .

B. was systeembeheerder van de universiteit. Hij zou op 19 november vorig jaar brand hebben gesticht in het gebouw van Toegepaste Wiskunde en Rekenkunde van de universiteit. De brand legde het gebouw bijna volledig in de as. Ook werd het computernetwerk verwoest. De schade bedroeg bijna 40 miljoen euro. B. zou een dag eerder ook al een aantal kleine brandjes gesticht hebben in gebouwen van de UT.

Twee dagen na de grote brand hield de politie B. aan nadat er opnieuw een brandje was gesticht. Hij werd verdacht omdat hij steeds degene was die de branden ontdekte en probeerde te blussen. De voormalige systeembeheerder zou ook een aantal malen hebben geprobeerd het computernetwerk van de UT te laten crashen.

B. is door deskundigen van het Pieter Baan Centrum onderzocht. Die concluderen dat de brandstichtingen en vernielingen het gevolg zijn van opgekropte angsten en woede over zijn thuissituatie. B. woonde nog bij zijn ouders die vaak ruzie hadden. Daarnaast leed hij onder zijn dominante en dwangmatige moeder die sociale contacten buiten de deur hield.

Toen begin november zijn vader de ouderlijke woning verliet zou het mis zijn gegaan. B. zou een uitlaatklep hebben gezocht en die hebben gevonden in het stichten van brand. De kans op herhaling is groot zonder behandeling, concluderen de deskundigen. Zij stellen een tbs met voorwaarden voor met een behandeling in een kliniek.

Officier van justitie A. Damen vindt dat de maximale straf van drie jaar, die bij een tbs met voorwaarden mogelijk is, niet genoeg. Zijn eis geeft meer garanties voor de samenleving. De advocaat van B., mr. Kiela, wil dat zijn cliënt zo snel mogelijk in behandeling gaat. B. kan op 20 november al terecht in de kliniek Groot Batelaar te Lunteren. De rechtbank beslist op 18 november.