LUXEMBURG - Veel alledaagse producten zoals brood en bier zijn in Nederland een kleine 2 procent goedkoper dan het EU-gemiddelde. Vergeleken met de directe buurlanden België, Luxemburg en Duitsland rekenen de consumenten minstens 10 procent minder af aan de kassa voor een doorsneeboodschappenkar.

Dat blijkt uit een overzicht van boodschappenprijzen in 2009 door het Europees statistisch bureau Eurostat maandag. Vlees en sigaretten zijn in Nederland wel veel duurder dan het EU-gemiddelde.

Vlees kost hier zo'n 15 procent meer, sigaretten 11 procent. Melk, kaas en eieren zijn echter zo'n 7 procent lager geprijsd dan gemiddeld in de 27 EU-landen.

Denemarken

Vakantiegangers merken ook deze zomer enorme prijsverschillen in alledaagse producten in andere Europese landen. Wie naar Denemarken gaat, doet er goed aan veel boodschappen vanuit huis mee te nemen. Denemarken is met afstand het duurste land om boodschappen te doen. De Deense prijzen waren gemiddeld 39 procent hoger dan het EU-gemiddelde.

Daarentegen zijn Bulgarije, Roemenië en Polen juist verreweg de goedkoopste landen voor boodschappen. De prijzen voor alledaagse producten liggen daar 30 à 40 procent onder die in de Nederlandse winkels.

Liefhebbers van sterkedrank en sigaretten zijn van alle EU-landen het goedkoopste uit in Bulgarije.