DEN HAAG - De gele, veel gehate, wielklem verdwijnt na elf jaar uit het Haagse stadsbeeld. De gemeente heeft besloten met ingang van 1 april gedurende twee jaar geen klemmen meer in te zetten tegen wanparkeerders. In 2006 volgt na een evaluatie een definitief besluit, zo liet de gemeente dinsdag weten.

Redenen voor de (tijdelijke) afschaffing zijn de verbeterde betalingsbereidheid op straat en het ruime aantal parkeercontroleurs waarover de afdeling Parkeren beschikt. Bovendien heeft de Europese Unie besloten dat de lidstaten vanaf eind volgend jaar boetes voor elkaar gaan innen. De wielklem is mede ingevoerd als dwangmiddel voor buitenlandse toeristen in vooral Scheveningen die hun parkeerboetes niet betaalden.

De gemeente vindt eveneens dat de gele klemmen niet bijdragen aan een positief imago van de residentie. Omdat de invordering in binnen- en buitenland, ook zonder toepassing van de wielklem, tegenwoordig goed verloopt, is deze in feite niet meer nodig, vinden burgemeester en wethouders.

In Amsterdam hebben een aantal stadsdelen de klem al in de ban gedaan. In de gemeente is ook een onderzoek gaande naar een eventuele totale afschaffing van de wielklem.