OUD-BEIJERLAND - De Inspectie voor de Gezondheidszorg is een onderzoek begonnen naar een verpleeghuis in Oud-Beijerland. Een familielid van een van de bijna tweehonderd bewoners had geklaagd dat de bejaarden als gevolg van bezuinigingen onder ontoelaatbare omstandigheden moeten leven.

De directie van het verpleeghuis, De Egmontshof, heeft een verplichte pyjamadag per week ingesteld voor bewoners die met hulp aangekleed worden. Bedlegerige bejaarden die normaal drie dagen per week op bed blijven, blijven er voortaan vier dagen inliggen. Door bezuinigingen is er te weinig personeel voorhanden om ze te helpen.

De bewoners kunnen een keer per week douchen. De directie was van plan om de frequentie naar eens per drie weken terug te brengen, maar zag daar na protesten van af. "In de hoop dat de diaconieën in de Hoeksche Waard een steentje willen bijdragen, want anders moet het volgend jaar alsnog", vertelt directeur P. den Uil van De Egmontshof.

Den Uil zegt gezien het krappe budget en een opgelegde efficiëncykorting van de overheid niet anders te kunnen. Behalve op zorgpersoneel is ook op de facilitaire dienst bezuinigd. Per afdeling zijn vier van de zes toiletten gesloten. "Iedereen kan nog naar het toilet, maar soms moet men wat langer wachten", aldus Den Uil.

De directeur zegt de klachten van de familie van bewoners te kunnen begrijpen. "Maatschappelijk gezien is er geen sprake van goede zorg. Op een budget van 9 miljoen euro hebben we zeker anderhalve ton meer nodig. Deze maatregelen hebben we ook pas genomen toen het echt niet anders meer kon." Volgens de directeur is de situatie bij andere verpleeghuizen ook nijpend.

De inspecteur voor de gezondheidszorg neemt donderdag poolshoogte in De Egmontshof. "We willen onderzoeken of de genomen bezuinigingsmaatregelen niet ten koste gaan van de kwaliteit van de zorg", zegt een woordvoerster van de inspectie. "Als dat wel zo is, zullen we kijken wat voor actie we kunnen ondernemen."

Brancheorganisatie Arcares waarschuwde zondag al dat de basiszorg in de verpleeghuizen door de bezuinigingen in gevaar komt. Het kabinet wil 262 miljoen euro korten op de verzorgings- en verpleeghuizen. Volgens directeur M. Rompa van Arcares daalt daardoor het aantal minuten persoonlijke zorg per cliënt en staan duizenden banen op de tocht.

Elk verpleeghuis mag zelf bepalen welke maatregelen worden genomen. Rompa zegt de voorbeelden van De Egmontshof nog niet eerder te hebben gehoord.