DEN HAAG - De dader van de aanslag op de Turkse ambassade is gearresteerd. De 26-jarige Haarlemmer handelde niet uit terroristische of politieke motieven.

Vermoedelijk ging het om een persoonlijke kwestie. Hij heeft de aanslag niet met een bom gepleegd. Dit heeft minister Donner (Justitie) dinsdagmiddag bekendgemaakt.

"Hij kwam door de kanselarij naar binnen omdat hij een visum wilde aanvragen", aldus een woordvoerder van de Turkse ambassade. "Toen ontstak hij de explosieven en veroorzaakte een brand." Volgens de ambassadeur is er sprake van materiële schade, maar zijn er geen gewonden gevallen.

Ontsnappen

De man, die geen Turks maar slecht Nederlands sprak, slaagde er na een handgemeen met beveiligingspersoneel in te ontsnappen. De dader was bruin gekleurd en droeg en zwarte jas. "Wij hebben de Nederlandse autoriteiten en het ministerie van Buitenlandse Zaken geïnformeerd. Zij hebben ons gezegd dat zij de noodzakelijke maatregelen nemen", aldus Ildem.

De ambassadeur uitte voor de Turkse commerciële zender TV8 kritiek op de beveiliging van het pand. "We hebben Nederland eerder gevraagd de beveiliging te verscherpen maar dat werd niet noodzakelijk gevonden."

Na de explosie brak er brand uit. Volgens de brandweer is een persoon van de eerste verdieping naar beneden gesprongen. Over zijn toestand is nog niets bekend.

De politie heeft de directe omgeving van de ambassade afgezet. Ook het tramverkeer in de buurt is stilgelegd, zei een woordvoerder van de politie. Hij kon nog geen verdere details geven.