AMSTERDAM - Het Nederlands elftal heeft zich in Kaapstad door een 2-1 zege tegen Kameroen als groepswinnaar voor de achtste finales van het WK geplaatst. Daarin neemt Oranje het maandag op tegen Slowakije.

Bekijk de eindstand in deze groep

Arjen Robben was in zijn eerste speelminuten meteen de man met de beslissende actie voor Oranje.

Met een prachtig schot leidde hij de winnende treffer van Klaas-Jan Huntelaar in, 2-1. Het betekende dat Oranje de groepsfase in het oranje gekleurde Green Point Stadium van Kaapstad met drie overwinningen afsloot.

Het grote werk kan beginnen voor het elftal van bondscoach Bert van Marwijk. Slowakije, de onverwachte tegenstander, kan een meevaller worden genoemd. Er was immers al enigszins op Italië gerekend.

Van Persie

Robin van Persie opende tegen Kameroen in de 36e minuut de score. Hij deed dat na een pass van Rafael van der Vaart, één van de betere spelers.

Alleen voor doelman Hamidou Souleymanou rondde de spits van Arsenal bekwaam af. Het was zijn eerste treffer in Zuid-Afrika, die mogelijk bevrijdend gaat werken.

Veel verschil was er niet tussen Nederland en Kameroen, dat na twee nederlagen al geen kans meer had op de volgende ronde.

Vooral na de 1-0 van Van Persie drongen de Afrikanen aardig aan. In het doel van Oranje voorkwam Maarten Stekelenburg voor rust tot twee keer toe de gelijkmaker.

Oranje wilde in het ritme blijven en groeien in het toernooi. Daarom koos Van Marwijk er niet voor enkele basiskrachten (op Gregory van der Wiel na) voorafgaand aan de achtste finales wat rust te geven.

Strafschop

Na ruim een uur kwam Kameroen op gelijke hoogte. Samuel Eto'o benutte een strafschop, na een wat ongelukkige handsbal van Van der Vaart. Het was het eerste tegendoelpunt van Oranje in Zuid-Afrika.

Met ook nog eens gele kaarten voor Dirk Kuijt, Giovanni van Bronckhorst en Van der Vaart had het uitstapje naar Kaapstad voor Nederland daardoor toch wel wat minpuntjes.

Huntelaar

Tot verlies van punten leidde het niet. Kort na zijn komst draaide Robben om zijn directe tegenstander en schoot op de binnenkant van de paal.

In de rebound scoorde Huntelaar beheerst.

Lees alles over het WK op onze special

Nederland - Kameroen