AMSTERDAM - Prins Albert II van Monaco (52) gaat trouwen met zijn vriendin Charlene Wittstock (32). Een woordvoerster van het prinsdom heeft woensdag bekendgemaakt dat de twee verloofd zijn. Ze gaf niet aan of en wanneer de trouwerij gepland staat.

Al tijden gonst het van de geruchten over een op handen zijnde verloving. Zo meldden Franse media in 2008 al eens dat de prins zou gaan trouwen. Dit bleek toen niet te kloppen.

Prins Albert en Charlene Wittstock, een olympisch zwemster uit Zuid-Afrika, hebben sinds 2006 een relatie. In datzelfde jaar liet de prins nog in een interview weten niets in een huwelijk te zien. "Ik heb geen trouwplannen. Niet nu en ook niet in de verre toekomst", zo zei hij toen tegen het Amerikaanse ABC.

Overlijden

Albert regeert Monaco sinds het overlijden van zijn vader, Rainier III, in 2005. Rainier trouwde ook in functie, in 1956 met de Amerikaanse filmster Grace Kelly. Ze kregen drie kinderen. Albert is de oudste zoon, die lange tijd een leven van een playboy leidde en uitging met onder anderen beroemdheden.

Albert toonde nooit enige belangstelling voor een huwelijk en gezin tot na de dood van zijn vader en zijn kennismaking met Wittstock. Albert heeft bij eerdere vriendinnen zeker twee kinderen.

Zus

Albert heeft een zus die een jaar ouder is, prinses Caroline. Zij trad in 1999 voor de derde maal in het huwelijk. Ze heeft vier kinderen, van wie een van haar huidige echtgenoot, prins Ernst August van Hannover. Alberts jongere zus Stéphanie (1965) is twee keer kort getrouwd geweest en heeft drie kinderen.

Alberts familie, de Grimaldi's, domineert Monaco vrijwel ononderbroken sinds 1297. In 1863 openden er het casino en het Hotel de Paris. Daarmee verwierf het vorstendommetje een prominente positie in het destijds ontluikende toerisme aan de Franse Rivièra.

Prins Albert II