WILLEMSTAD - De Antilliaanse premier Mirna Louisa-Godettwoonde maandag het strafproces tegen haar broer Anthony Godett (44)deels bij. De leider van arbeiderspartij Frente Obrero Liberashon(FOL) staat terecht op verdenking van oplichting, valsheid ingeschrifte en het aannemen van smeergeld.

Ook minister van Justitie Ben Komproe (FOL) en minister vanTelecommunicatie Richard Salas (FOL) zaten prominent op de eersterij. Verder was de publieke tribune gevuld met in de partijkleuroranje gehulde familieleden, partijgenoten en anderesympathisanten.

De rechter heeft nog geen besluit genomen over het verzoek vanhoofdverdachte Nelson Monte (59) hem voorwaardelijk op vrije voetente stellen. Zijn advocaat E. Sulvaran had dit direct bij aanvangvan de zaak verzocht. De rechter heeft hier meer tijd voor nodig.

Ingrijpende operatie

Monte lijdt aan hart- en nierklachten en heeft volgens zijnadvocaat dringend een ingrijpende operatie nodig in het buitenland.Het Openbaar Ministerie pleitte voor een 'second opinion' vaneen cardioloog om de ernst van de klachten van Monte onafhankelijkvast te stellen. Naar verwachting beslist de rechter hier dinsdagover. Tevens beslist de rechter dan over het verzoek van deadvocaat van Monte en Godett om nog zeven getuigen te horen.

De rechter begon maandag al wel met de inhoudelijke behandelingvan de fraude rond de Antilliaanse posterijen. Hij hield Godett enMonte vele verklaringen van getuigen en mede-verdachten voor. Watde rechter met name opviel, was de angst die er uitsprak. Angstvooral voor Nelson Monte, die overduidelijk de baas is, bepaalt water gebeurt en geen tegenspraak duldt.

Royaal voorschot

Uit deze verklaringen blijkt dat Monte munt wilde slaan uit deprivatisering van de posterijen. Monte benaderde een vriend vanhem, zakenman C.W. om dit privatiseringsproces tebegeleiden tegen een royaal voorschot en hoge vergoeding. Dit geldsluisde C.W. via de Stichting Papa Godett weer terug naar de FOL,die er een nieuw partijgebouw van kon financieren. Alstegenprestatie kreeg C.W. een voorkeursbehandeling bij het opzettenvan een toeristisch project op Curaçao.

De rechter vroeg Monte en Godett op deze verklaringen tereageren, maar beide beriepen zich "op advies van hun advocaat"op hun zwijgrecht. Dinsdag gaat de zaak tegen Monte, Godett en deStichting Papa Godett verder. De komende weken komen in totaalachttien verdachten aan bod in deze omvangrijke fraudezaak.Officier van justitie J. van der Werff verwacht dat in december inalle zaken vonnis wordt gewezen.

Premier

Of FOL-leider Anthony Godett na een eventuele vrijspraak alsnogpremier wordt, wilde hij maandag niet zeggen. "Dat zien we wel alshet zover is", zei hij bij aankomst bij de rechtbank. Hij bleefvolhouden onschuldig te zijn. "Ik heb geen vertrouwen in hetOpenbaar Ministerie, maar wel in de rechterlijke macht. Mijn naamzal worden gezuiverd", aldus Godett.