KARBALA - In de heilige Iraakse stad Karbala heeftzich maandag bij een hotel een ontploffing voorgedaan. Volgensverscheidene sjiitische functionarissen kwamen daarbij drie mensenom. Volgens de Britse omroep BBC vielen bij de explosie ook nogtwaalf gewonden.

De bom zat volgens de functionarissen vermoedelijk verstopt ineen auto. De explosie verwoestte een groot deel van de gevel vanhet Baratha-hotel. Dit pand ligt in de buurt van deal-Mukhayam-moskee. Het hotel zou vooral onderdak bieden aanIraanse pelgrims.

In Karbala liepen enkele weken geleden de spanningen tussen deverschillende sjiitische milities hoog op. Amerikaanse militairenwerden onder vuur genomen door volgelingen van de geestelijkeMahmoud al-Hassani. Daarbij vielen dertien doden onder wie drieAmerikanen.

In de hoofdstad Bagdad ontploften maandagavond enkelemortiergranaten. De projectielen sloegen in in de buurt van hethoofdkwartier van het Amerikaanse interim-bestuur. Dat is gevestigdin een oud paleis van Saddam Hussein, maar het complex werd nietgeraakt.