NAJAF - Een Iraakse rechter die een onderzoek leidde naar voormalige functionarissen van de verdreven regering van president Saddam Hussein, is zondag in de stad Najaf doodgeschoten. Dat heeft een openbaar aanklager die met de rechter was ontvoerd, maandag in Najaf gezegd.

Rechter Muhan Jabr al-Shuwaili, die voorzitter was van een tribunaal en enkele onderzoekscommissies leidde, werd samen met openbaar aanklager generaal Aref Aziz naar een afgelegen plek gebracht. "Een van de aanvallers zei: Saddam heeft uw proces bevolen. Daarna schoten ze hem twee kogels door het hoofd", aldus Aziz. "Tegen mij zeiden ze dat het mij niet aanging, waarna ze me vrijlieten", voegde hij eraan toe.

Een woordvoerder van het Amerikaanse leger zei maandag dat de voorzitter van een wijkraad in Bagdad die met de Amerikanen samenwerkte was gedood. De man werd zondagavond vlakbij zijn huis vanuit een auto doodgeschoten.

De laatste tijd zijn al meer vooraanstaande Irakezen die met de Amerikanen samenwerken gedood. Eind oktober werd de loco-burgemeester van Bagdad doodgeschoten en in augustus werd in Najaf de sjiitische leider ayatollah al-Hakim gedood door een bomaanslag.