JAKARTA - Overstromingen op het Indonesische eiland Sumatra hebben volgens lokale autoriteiten zeker 67 levens geëist. Onder de dodelijke slachtoffers bevinden zich drie Europeanen: een Duitser, een Oostenrijker en een Zwitser, aldus hulpverleners maandag.

Woordvoerders van de ANWB Alarmcentrale en van de Nederlandse ambassade in Jakarta meldden aanvankelijk dat er hoogstwaarschijnlijk ook een Nederlander om het leven was gekomen in het plaatsje Bukit Lawang. Een woordvoerder van de ANWB liet later echter weten dat deze man nog leeft. "Hij heeft zich gemeld bij zijn familie", aldus de ANWB-zegsman.

De ANWB Alarmcentrale had het naar nu blijkt onjuiste bericht over de dode Nederlander vernomen van de vrouw van de Nederlander. Zij had met behulp van een satelliettelefoon contact gezocht met de alarmcentrale. Het is onduidelijk waar het stel zich precies bevindt. De vrouw is gewond geraakt. De ANWB heeft alvast een ambulance geregeld die vanuit Medan naar de omgeving van de rampplaats onderweg is. De ANWB Alarmcentrale gaat ervan uit dat in het gebied in totaal zeven Nederlanders verblijven. Buiten de vrouw zouden er geen gewonden zijn onder de Nederlanders. De contacten verlopen tot nog toe zeer moeizaam. De meeste telefoonlijnen werken niet meer en contact via de satelliettelefoon is slechts sporadisch mogelijk.

Hoosbuien

De overstromingen vinden plaats in de regio rond de rivier de Bahorok. Zij worden veroorzaakt door zeer forse hoosbuien die zondag begonnen. Door de overvloedige regenval zijn rivieren buiten hun oevers getreden. Een werknemer van Bukit Lawang Cottages zei dat zeker tien vakantiehuisjes door het water zijn weggespoeld. Het bedrijf zou samen met één ander hotel gespaard zijn gebleven door het natuurgeweld.

Jungle

Volgens een lokaal radiostation waren er tientallen mensen in de jungle toen de overstromingen begonnen. Honderden kiosken en souvenirstalletjes zouden zijn vernield.

Bukit Lawang ligt ongeveer 100 kilometer ten noordwesten van Medan, de grootste stad van Sumatra. Het plaatsje ligt aan de uiterste oostkant van het grote Gunung Leuser National Park. Bukit Lawang is een van de populairste toeristische bestemmingen van Sumatra dankzij het nabijgelegen orang oetan-rehablitatiecentrum en de mogelijkheden voor sporten als rafting en wandelen in de prachtige natuur.

De BBC sprak met Leo Zwetsloot, een Nederlandse toerist die in het gebied verbleef. Hij zei dat de overstromingen een aardverschuiving hadden veroorzaakt. Grote bomen werden meegesleurd door het wassende water en bruggen en huizen werden vernield. "Nog maar 10 procent van de huizen staat overeind. We zien hele bergen met boomstammen voorbij drijven", aldus Zwetsloot.