TBLISI - De verkiezingen zondag voor een nieuwparlement in de voormalige Sovjetrepubliek Georgië zijnoverschaduwd door gevallen van fraude en andere incidenten. Destemlokalen bleven in sommige steden langer open vanwege dechaotische toestanden. De eerste voorlopige uitslagen komen pasmaandag.

Verwacht wordt dat de stembusgang een flinke nederlaag zalopleveren voor de regering. Veel kiezers geven presidentSjevardnadze en zijn kabinet de schuld van de armoede en corruptiein de Kaukasische republiek. Circa 2,6 miljoen mensen mochten hunstem uitbrengen.

De verkiezingen golden als het begin van de strijd om deopvolging van Sjevardnadze. Het mandaat van de 75-jarige loopt in af en hij mag dan niet opnieuw kandidaat staan voor hetpresidentschap. Hij won veel waardering met zijn rol in hetbeëindigen van de Koude Oorlog.

Kiesdrempel

Volgens peilingen vooraf zal de pro-Sjevardnadze partij Voor EenNieuwe Georgië nog niet eens de kiesdrempel (7 procent) halen. HetDemocratisch Blok van parlementsvoorzitter Nino Burdjanadze leidtin de meeste peilingen. De eerste exit polls zondagavond gavenevenwel geen duidelijk beeld van een mogelijke winnaar.

Wegens de grote toeloop bleven de stemlokalen in Tblisi een uurlanger open. In de tweede stad van het land Kutaisi bleven destembureaus geopend tot middernacht plaatselijke tijd (21.00 uurNederlandse tijd) om iedereen de mogelijkheid te geven te stemmen.

De eerste uren werden gekenmerkt door problemen. Sommigestembureaus gingen veel te laat open, terwijl zeker een stemlokaalhaar deuren te vroeg sloot. Volgens een woordvoerder van dekiescommissie klaagden veel stemgerechtigden dat zij niet op dekieslijsten voorkwamen.