UTRECHT - Herfstbladeren op het spoor zorgen zondag voorvertragingen in het treinverkeer. Op vijf trajecten in het oostenvan het land rijden treinen langzamer of helemaal niet, melddespoorbeheerder ProRail.

Door een combinatie van regen en bladval als gevolg van de hardewind zijn de sporen glad. Tussen Utrecht en Arnhem, Den Bosch enNijmegen, Nijmegen en Venlo, Zwolle en Leeuwarden en Eindhoven enDeurne moeten reizigers rekening houden met vertragingen die kunnenoplopen tot een half uur.

ProRail is dit jaar begonnen met de behandeling van de sporen ophet zogenoemde kernnet met stroeve gel. De belangrijke trajectenUtrecht-Arnhem en Den Bosch-Nijmegen horen bij dit kernnet en zijnbehandeld. Desondanks rijden de treinen er langzamer.

Door een zware herfststorm raakten vorig jaar vierhonderdtreinen beschadigd. Door blokkeren en slippen op de gladde railssleten de wielen veel sneller en moesten treinstellen uit deroulatie gehaald worden.

De gelbehandeling is een van de maatregelen die de NederlandseSpoorwegen (NS) namen om de overlast voor de reiziger zoveelmogelijk te beperken. Samen met een gladheidswaarschuwingssysteemen een nieuw remsysteem kostte dit 17 miljoen euro.