PARAMARIBO - De bekende radio- en televisieverslaggever Johnny Kamperveen is zaterdag in de vroege ochtend in een ziekenhuis in Paramaribo overleden. Hij werd 57 jaar. Kamperveen was directeur van het radio- en televisiestation ABC.

Johnny Kamperveen was zoon van één van de slachtoffers van de decembermoorden van 1982, André Kamperveen. Johnny was een verklaard tegenstander van oud-legerleider Dési Bouterse, wat hij in zijn uitzendingen voortdurend liet blijken. Bouterse wordt verantwoordelijk gehouden voor de decembermoorden. Na de moord op zijn vader kwam Johnny Kamperveen naar Nederland, waar hij zich inzette voor het verzet tegen het toenmalige militaire bewind in Suriname. Johnny Kamperveen was ook in Nederland bekend op radio en televisie.

In 1992, toen de eerste regering-Venetiaan aantrad, liep Johnny Kamperveen in Paramaribo in de voorste gelederen in de eerste door de regering toegestane herdenkingstocht voor de slachtoffers van de decembermoorden. Hij maakte daarna plannen om voorgoed naar Suriname terug te keren.

Een innige wens van Johnny Kamperveen ging in 1996 in vervulling: de heropening van het radiostation ABC. Dit station werd in de nacht van de decembermoorden in opdracht van het militaire gezag platgebrand.

Johnny Kamperveen werd eind vorige week in een ziekenhuis in Paramaribo opgenomen. Radio ABC, die zijn uitzending heeft aangepast, meldde het overlijden van Johnny Kamperveen in de nacht van vrijdag op zaterdag.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) noemt de dood van Kamperveen een groot verlies voor de Surinaamse journalistiek. ,,Hij heeft zich, ook tijdens het bewind van Bouterse, altijd bezig gehouden met onafhankelijke berichtgeving maar hij durfde ook standpunten tegen dit bewind in te nemen'', aldus een woordvoerster. "Hoewel dit riskant was, is hij dit altijd blijven doen.''