UTRECHT - Premier Balkenende heeft zaterdag in Utrecht op het CDA-partijcongres gezegd dat er geen ruimte is voor nieuwe onderhandelingen over het najaarsakkoord. Vrijdag had hij er op gehint dat er mogelijk opnieuw onderhandeld kan worden als de leden van de FNV het akkoord maandag af zouden wijzen.

Volgens Balkenende heeft hij al de tijd hetzelfde bedoeld als minister Zalm van Financiën, die eerder ondubbelzinnig stelde dat het akkoord niet onderhandelbaar was. Balkenende leek vrijdag in zijn persconferentie na de wekelijkse ministerraad die ruimte wel te laten. Zaterdag zei hij dat hij zich van geen kwaad bewust was geweest en dat er geen licht zit tussen de opvattingen van hem en minister Zalm.

Balkenende zei vrijdag: "We moeten eerst maar eens zien wat maandag de uitkomst van het referendum is en wat de federatieraad van de FNV daarover op 17 november besluit. Het spreekt vanzelf dat we niet over alles opnieuw onderhandelen.''

Naar verluidt was coalitiegenoot VVD onaangenaam getroffen door die uitlatingen op vrijdag. VVD-minister Zalm van Financiën zei eerder dat het bij het akkoord een kwestie van ,,alles of niets'' was en dat van heronderhandelen geen sprake kan zijn. Balkenende belde vrijdagavond met CNV-voorzitter Terpstra om hem uit te leggen dat er geen sprake kan zijn van het openbreken van het najaarsakkoord. De premier wilde zo het 'misverstand' uit de weg helpen dat hij opnieuw met de sociale partners zou willen onderhandelen als de FNV-leden maandag het akkoord zouden afwijzen.

Dezelfde boodschap werd door het ministerie van Sociale Zaken eveneens vrijdagavond overgebracht aan FNV-bestuurder Jongerius. De vakcentrale FNV maakt maandag om 17.00 uur de uitslag van het referendum onder de 1,2 miljoen leden bekend. Voorzitter De Waal stemde in met het akkoord maar heeft het neutraal voorgelegd aan zijn achterban. Bij de leden bestaat veel onvrede over de maatregelen in het akkoord. De FNV wil tot de uitslag van de ledenraadpleging geen commentaar meer geven.