DEN HAAG - De vorming van een rechts kabinet van VVD, PVV en CDA wordt lastig. Ook het zogenoemde paars-plus (VVD, D66, PvdA en GroenLinks) heeft weinig kans van slagen.

Dat zei SP-leider Emile Roemer donderdag kort voordat de nieuwe fractie van de socialisten voor het eerst bijeenkomt.

Roemer verwacht dat een kabinet over rechts problematisch is, onder meer omdat de combinatie geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer.

Dat geldt ook voor paars-plus, zei hij. Bovendien wijst hij op de harde strijd voor de verkiezingen tussen linkse en rechtse partijen. Hij acht het niet waarschijnlijk dat de verschillen te overbruggen zijn.

Initiatief

Omdat de VVD en de PVV de overduidelijke winnaars zijn van de verkiezingen, vindt Roemer wel dat deze partijen het initiatief moeten nemen bij de coalitievorming.

Maar als de twee door hem genoemde combinaties niet gemaakt kunnen worden, dan wil Roemer zelf in de regering. Hij pleit voor een coalitie met PvdA, CDA en GroenLinks. Deze samenstelling heeft ook een meerderheid in de Eerste Kamer.

Verlies

De SP behaalde woensdag vijftien zetels. Dat zijn er tien minder dan in 2006. Toch zijn de socialisten er niet ongelukkig mee. Toen de 47-jarige Emile Roemer in maart het stokje overnam van Agnes Kant, noteerden de socialisten negen zetels in de peiling.

Donderdagmiddag komt de nieuwe fractie voor het eerst bijeen in de SP-vertrekken van het Tweede Kamergebouw. Dan zal de verkiezingsuitslag nog eens besproken worden. Roemer zal nog eens officieel benoemd worden tot leider van de nieuwe fractie.

Ook wordt bepaald met welk verhaal Roemer naar de koningin zal gaan. De socialisten moeten verder laten weten of ze willen dat er in het parlement een debat komt over de uitslag. Roemer heeft tot nu toe gezegd voor zo'n debat te zijn.