MAARSSEN - Omdat de bemanning dronken was is de Duitse tanker De Monika uit Duitsland in de nacht van vrijdag op zaterdag rond .30 uur op drift geraakt op het Amsterdam-Rijnkanaal ter hoogte van Maarsen. Het schip ramde daarbij de kade en kwam dwars op het Amsterdam-Rijnkanaal te liggen. Dat meldt de KLPD.

De Monika is uiteindelijk door de Nederlandse tanker De Giessendam naar de kant geduwd. Het was op dat moment nog niet duidelijk of het Duitse schip geladen was met gevaarlijke stoffen. De KLPD heeft aan boord poolshoogte genomen en trof de schipper en de bemanning "laveloos'' aan, aldus de woordvoerder van de politiedienst. De KLPD heeft de schipper aangehouden. De Duitser verzette zich hevig en is daarna in de boeien geslagen. Op het bureau moet hij eerst zijn roes uitslapen.

Volgens de KLPD waren er geen gevaarlijke stoffen aan boord, maar was het ruim van De Monika nog niet ontgast. Het gaat vermoedelijk om zeer brandbare dampen van de stof methanol. De politie trof de schipper aan, terwijl hij het roer en de gashandels nog in handen had. "Hij wilde afmeren, maar dat kan op die plek helemaal niet.''