RIJSWIJK - Als het aan middelbare scholieren ligt dan is de PVV woensdag de grote winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen. De partij haalde bij de Scholierenverkiezing dertig zetels.

Het instituut voor Publiek en Politiek (IPP) maakte dinsdag de uitslag van deze verkiezingen bekend.

Traditiegetrouw organiseert het IPP de Scholierenverkiezingen een paar dagen voor de echte verkiezingen. Verspreid over 386 scholen brachten 91.263 van de 177.723 aangemelde middelbare scholieren maandag en dinsdag via internet hun stem uit.

Dat is een opkomst van 51 procent. De VVD eindigde bij de scholieren op de tweede plaats met 28 zetels, gevolgd door de PvdA met 25.

Sinds 1963 worden in ons land Scholierenverkiezingen gehouden; vanaf 1994 is de organisatie in handen van het IPP.

Grootste daler

De 30 zetels voor de PVV zijn er 14 meer dan bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2006. Toen stokte de teller van de partij van Lijsttrekker Geert Wilders op 16.

De SP, de grote winnaar van vier jaar geleden, boekte een verlies van 19 zetels en staat nu op 12 zetels. Het is daarmee de grootste daler. Ook het CDA moest flink inleveren. Het kelderde van 20 naar 6 zetels.

Nieuwkomers

D66 won 10 zetels en steeg naar 14. De overige zetels worden verdeeld onder: GroenLinks, blijven staan op 13, ChristenUnie, gezakt naar 4, Partij voor de Dieren, gestegen naar 7 en SGP, gestegen naar 2.

Twee nieuwkomers behaalde eveneens zetels. Trots op Nederland krijgt 1 zetel. Terwijl de Piratenpartij met 8 zetels door de scholieren rijkelijk is bedeeld.

Jongste groep

Op basisscholen heeft de Partij van de Arbeid met 24 zetels de meeste stemmen gekregen, op de voet gevolgd door GroenLinks met 22 zetels.

Dat blijkt uit de uitslag van de Kinderverkiezingen die dit jaar voor de eerste keer werden georganiseerd. Opvallend is dat bij de jongste groep de Partij voor de Dieren goed scoort. De partij verdiende 21 zetels.