ROTTERDAM - VVD-lijsttrekker Mark Rutte is niet zichzelf tijdens deze verkiezingscampagne. Dat zegt voormalig PvdA-minister van Verkeer en Waterstaat Tineke Netelenbos in een interview met NU.nl

Netelenbos heeft na haar ministerschap met Rutte samengewerkt toen deze staatssecretaris was. Rutte doet zich conservatiever voor dan hij is en speelt een rol, meent zij.

"Rutte behoorde meer tot de school-Dijkstal dan die van Wiegel en Verdonk, en die eerste spreekt mij aan. Met die VVD hebben wij heel plezierig samengewerkt in Paars. Maar hij heeft een enorme zwaai naar die conservatieve kant gemaakt," zegt Netelenbos, die van 1998 tot 2002 minister was in het tweede Paarse kabinet.

Twijfel

De voormalig PvdA-politica twijfelt over de Rutte die ze in de campagne ziet. "Die harde taal, dat is Mark Rutte niet. En ik vraag me dan altijd af: hoe blijf je dan bij jezelf? Want een ding weet ik zeker in de politiek. Hoe meer je bij jezelf blijft, hoe beter dat is, omdat je dan ook niet uit je rol kunt vallen. En die twijfel heb ik wel."

Aardige man

Netelenbos omschrijft Rutte als een aardige man en een prettig mens om mee te werken. "Ik heb met plezier een klus voor hem gedaan toen hij staatssecretaris was." Toch twijfelt ze of Rutte geschikt is voor het premierschap. "Hij heeft natuurlijk weinig echte bestuurlijke ervaring. Want het zijn van staatssecretaris is natuurlijk van een hele andere orde dan het zijn van minister-president."

Campagne Mark Rutte