DEN HAAG - Twee dagen voor de verkiezingen is het verschil tussen VVD en PvdA ook in de peiling van Maurice de Hond iets kleiner geworden. Net als vrijdag bij de peiling van onderzoeksbureau Synovate is het verschil zes zetels.

De twee partijen haalden maandag opnieuw hard naar elkaar uit. Een ingewikkelde kabinetsformatie ligt na woensdag in het verschiet.

Desondanks schaarden de meeste partijen zich maandag achter het pleidooi van VVD-leider Mark Rutte om na 9 juni zo snel mogelijk een nieuw kabinet te vormen dat aan de slag kan met het aanpakken van de crisis.

Informateur

Rutte wil uiterlijk 1 juli klaar zijn. Volgens de VVD moet een informateur binnen een paar dagen weten of partijen met elkaar verder willen onderhandelen. In een regeerakkoord van maximaal tien A4'tjes zouden vervolgens alleen afspraken vastgelegd moeten worden over de bezuinigingen en over een aantal grote hervormingen.

CDA-leider Jan Peter Balkenende benadrukte wel dat het tempo samenhangt met de uitslag van de verkiezingen en dat er vertrouwen nodig is om alleen op hoofdlijnen afspraken te kunnen maken.

Verkiezingsuitslag

De kans dat de Tweede Kamer eerst een debat over de verkiezingsuitslag gaat houden, wordt er niet groter op. VVD en CDA zeiden maandag niets in zo'n debat te zien. Eerder is afgesproken dat Kamervoorzitter Gerdi Verbeet na 9 juni met de nieuwe fractievoorzitters bespreekt of er een debat moet komen om de uitslag te duiden.

Als dat er wel komt, kan dat op z'n vroegst een week later plaatsvinden, omdat dan pas de officiële verkiezingsuitslag bekend is. CDA en VVD houden liever vast aan de bestaande procedure, waarbij de koningin haar vaste adviseurs en de fractieleiders raadpleegt en vervolgens aangeeft hoe het verder moet met de formatie.

Eenvandaag

Het lijsttrekkersdebat bij het tv-programma EenVandaag bevestigde maandagavond de grote verschillen die er tussen partijen bestaan. VVD-leider Rutte vroeg zich hardop af waarom kiezers CDA-leider Jan Peter Balkenende nog zouden moeten geloven, terwijl die in zijn ogen verantwoordelijk is voor ''het volstrekt mislukte herstelbeleid'' van de afgelopen jaren. De VVD'er verweet Balkenende dat die tijdens zijn laatste kabinet het hele economische beleid aan de PvdA overliet. ''En dat was desastreus.''

Balkenende, daarbij gesteund door PvdA-leider Job Cohen, stelde dat de werkloosheid enorm zou zijn opgelopen als de forse bezuinigingsvoorstellen van de VVD de afgelopen tijd zouden zijn uitgevoerd. Balkenende benadrukte bovendien dat het kabinet steeds gehandeld heeft in lijn met adviezen van internationale deskundigen. Balkenende en Cohen vinden dat de VVD ook de komende jaren veel te hard wil ingrijpen.

Bekijk de voorspelling van de verkiezingsuitslag op NUpoll