AMSTERDAM - De PvdA heeft maandag nog maar drie zetels achterstand op de VVD in de doorlopende voorspelling van de verkiezingsuitslag NUpoll. Vrijdag was het gat nog vijf zetels.

De ruim 9800 deelnemers aan NUpoll verwachten dat de PvdA woensdag dertig zetels in de wacht zal slepen, drie minder dan het huidige aantal sociaal-democratische volksvertegenwoordigers in de Tweede Kamer. Daarmee zou de partij van Job Cohen eindigen als tweede partij, op drie zetels achterstand van de VVD (33 zetels).

Historisch

De liberalen worden daarmee volgens NUpoll de grote winnaar van de verkiezingen. Hoewel de partij ten opzichte van de voorspelling van vrijdag een zetel inlevert, betekenen de 33 zetels een winst van elf ten opzichte van de huidige VVD-fractie.

Dat zou een historisch resultaat zijn. Nooit eerder sinds de invoering van het algemeen kiesrecht kwam een liberale partij als grootste uit de bus.

CDA

Het CDA heeft de tweede plaats achter de partij van Rutte - ondanks een zetel winst ten opzichte van de voorspelling van vrijdag - nog niet in zicht: ook de PvdA mocht dit weekeinde een virtuele zetel bijschrijven, zodat het gat drie zetels blijft. Met 27 zetels incasseert het CDA een verlies veertien zetels.

De winst van CDA en PvdA gaat ten koste van de VVD (-1) en de PVV (-1). Voor de partij van Geert Wilders, enkele maanden geleden in veel peilingen nog de grootste, voorzien deelnemers aan NUpoll woensdag zestien zetels.

Coalities

Op basis van deze voorspelling haalt de huidige coalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie bij lange na geen meerderheid: 63 zetels. Een paars kabinet (VVD, PvdA en D66) komt met 73 zetels dichterbij, maar zou steun van bijvoorbeeld GroenLinks (tien zetels) nodig hebben.

Een rechts kabinet van VVD, CDA en PVV zou met 76 zetels net aan een meerderheid komen. Een ruimere meerderheid is er voor een kabinet van CDA, VVD, D66 en GroenLinks, het hervormingskabinet waar CDA-leider Jan Peter Balkenende onlangs zijn voorkeur voor uitsprak.

Opkomst

Deelnemers aan NUpoll zijn niet optimistisch over de belangstelling voor de verkiezingen woensdag. De ruim 1900 deelnemers die daarover een extra vraag beantwoordden, verwachten gemiddeld een opkomst van slechts 69 procent.

Dat is aanzienlijk minder dan bij laatste drie Tweede Kamerverkiezingen. In 2002, 2003 en 2006 kwam steeds rond de 80 procent van de kiesgerechtigden opdagen.

Voorspelling

De opzet van NUpoll wijkt af van die van de andere peilingen, waarbij deelnemers wordt gevraagd wat ze zelf van plan zijn te stemmen. Op NUpoll voorspellen deelnemers de uitslag van de verkiezingen.

Geregistreerde deelnemers kunnen hun voorspelling in de vier weken in de aanloop naar de verkiezingen steeds aanpassen naar aanleiding van actuele gebeurtenissen tijdens de campagne.

Bekijk de voorspelling van de verkiezingsuitslag op NUpoll