AMSTERDAM - VVD-leider Mark Rutte wil dat er voor 1 juli een nieuw kabinet zit. Hij wil dat dit kabinet ook voor 1 juli een regeringsverklaring aflegt in de Tweede Kamer.

Hij zei dat zondag tijdens het verkiezingsgala in Paradiso in Amsterdam. Eerder had Rutte al gezegd dat hij zo snel mogelijk een nieuw kabinet wil na de verkiezingen op 9 juni.

"We moeten zo snel mogelijk een nieuw kabinet hebben, om snel te kunnen werken aan de begroting voor 2011", zei Rutte.

Daarom is er volgens de VVD'er ditmaal weinig tijd voor de kabinetsformatie. Normaal gesproken kunnen formaties maanden duren.

Hervormingen

Rutte zou graag een regeerakkoord zien van ongeveer tien A4'tjes met daarin op hoofdlijnen de noodzakelijke hervormingen, inclusief wat ze moeten opbrengen.

De begroting voor volgend jaar moet in september op Prinsjesdag worden gepresenteerd. Als er na de verkiezingen van woensdag niet snel een nieuw kabinet wordt gevormd, moet het huidige, demissionaire kabinet de begroting maken.

Rutte benadrukte verder het belang van bezuinigen en hervormen. Daarbij haalde hij uit naar zijn voornaamste tegenstrever, PvdA-lijsttrekker Job Cohen. "Waar het op 9 juni echt om gaat is niet de boel bijelkaar houden, maar de boel weer in beweging krijgen."

Halsema

Lijsttrekker Femke Halsema van GroenLinks sneerde na afloop van het gala dat als Rutte nog deze maand een nieuw kabinet wil, hij niet eerst moet gaan onderhandelen met de PVV van Geert Wilders.

De liberalen laten deze mogelijkheid open, tot irritatie van linkse partijen.

Balkenende

CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende sloot zich maandag aan bij de oproep van Rutte. Wel tekende Balkenende aan dat het tempo samenhangt met de uitslag van de verkiezingen van woensdag.

Hoe meer partijen er aan de onderhandelingstafel zitten, hoe ingewikkelder het wordt om snel een regeerakkoord te sluiten.

Om in een beknopt regeerakkoord alleen de hoofdlijnen vast te leggen moet er tussen de gesprekspartners ook sprake zijn van onderling vertrouwen. De hoofdlijnen hebben betrekking op de begroting en hervorming van arbeidsmarkt en woningmarkt.

Een debat van de nieuwe Tweede Kamer over de verkiezingsuitslag komt het tempo niet ten goede, vreest Balkenende. De nieuwe Kamer komt 17 juni voor het eerst bijeen. Ook vraagt de CDA-lijsttrekker zich af waar dat debat over zal gaan.