AMSTERDAM - PvdA-leider Job Cohen roept kiezers op een stem op hem uit te brengen, om zo te voorkomen dat de VVD en de PVV samen gaan regeren.

"De vraag op 9 juni is: kies je voor een kabinet-Rutte met vice-premier Wilders, of kies je voor een kabinet onder mijn leiding?" zei Cohen zondagavond tijdens een lijsttrekkersdebat in Paradiso in Amsterdam.

Volgens Cohen staat de rechtsstaat op het spel. "We hebben allemaal dezelfde rechten en plichten. Daarbinnen hebben we een enorme vrijheid, maar die is niet bij iedereen in goede handen."

"Er zijn partijen die zeggen: je mag geen moskee bouwen, maar wel een kerk", zei Cohen tijdens het door de omroep BNN georganiseerde debat.

Bezuinigingen

Cohen zei verder dat de VVD geen oog heeft voor mensen met lagere inkomens. De bezuinigingen die nodig zijn vanwege de economische crisis, gaan bij de VVD vooral ten koste van de mensen die 'werkelijk niets aan de crisis konden doen', zei Cohen.

Hij beweerde dat de bijstandsuitkeringen er bij de VVD met twintig procent op achteruit gaan.

Op een publieksvraag over de JSF antwoordde Cohen dat de PvdA de komende kabinetsperiode niet wil besluiten tot aanschaf van het gevechtsvliegtuig. Cohen wil ook andere opties dan de JSF openhouden.