AMSTERDAM - Als het aan PvdA-lijsttrekker Job Cohen ligt, neemt Nederland de komende vier jaar nog geen besluit over de aanschaf van de Joint Strike Fighter (JSF), het nieuwe Amerikaanse gevechtsvliegtuig. Volgens hem is het niet nodig om dat nu al te doen.

''De F-16's in Nederland kunnen nog heel lang mee.''

Cohen zei dat zondagavond tijdens een verkiezingsgala in Paradiso in Amsterdam. Het geld dat voor de JSF bedoeld is, kan beter in andere zaken worden gestoken, vindt hij.

De noodzaak voor de JSF moet volgens hem worden bezien en de komende jaren moet worden bekeken welk vliegtuig het beste de F-16 kan opvolgen.

Defensie

Voor Defensie is de JSF de meest gewenste kandidaat. Nederland doet al acht jaar mee als partnerland bij de ontwikkeling van de JSF en stak daar 800 miljoen euro in. Een besluit over de aanschaf is in 2012 gepland, zo had het vorige kabinet in 2009 na veel geruzie om een eerste JSF-testtoestel besloten.

De PvdA-fractie vindt al langer dat de verouderde F-16's langer meekunnen maar sprak zich nog niet uit over een later besluit voor de aanschaf. Wel wil de PvdA dat Nederland zich nu terugtrekt uit de testfase. Daarvoor sprak een meerderheid zich onlangs uit. Het demissionaire kabinet zal deze motie echter vooralsnog niet uitvoeren.

Wilders

Verder sprak Cohen zich opnieuw uit tegen de plannen van de PVV van Geert Wilders die tegen de bouw van moskeeën en hoofddoekjes is. ''Zijn aantastingen van de rechtstaat zou ik absoluut niet willen hebben'', aldus de PvdA-leider.

Hij benadrukte dat er in Nederland gelijke rechten en plichten zijn, voor iedereen. Hij vindt dat er hard moet worden ingegrepen als het nodig is, zoals bij radicale moslims. ''Een uitgestoken hand als het kan, een harde als het moet'', aldus Cohen. Het gaat daarbij niet om een geloof maar om wat je doet, zei hij.