DEN HAAG - De kiezers blijven wisselvallig in hun keuze voor een politieke partij. Bij de komende verkiezingen woensdag zal zeker 45 procent van het electoraat op een andere partij gaan stemmen dan bij de vorige landelijke verkiezingen eind 2006.

Dat stelt opiniepeiler Maurice de Hond zondag in een onderzoek.

Hij wijst erop dat dit percentage ook al gold bij de Europese parlementsverkiezingen vorig jaar en tegelijk dat 40 procent van de kiezers sinds die tijd al aangeeft opnieuw op een andere partij te gaan stemmen.

Volgens De Hond heeft inmiddels zo'n vier op de vijf kiezers zijn keuze bepaald voor de verkiezingen op 9 juni.

CDA

Uit het onderzoek blijkt dat nog maar 39 procent van de CDA-stemmers uit 2006 opnieuw voor die partij gaat en 25 procent van hen nu voor de VVD gaat kiezen. Van de SP-stemmers uit 2006 doet 35 procent dat opnieuw maar kiest 18 procent nu voor de PvdA en 10 procent voor GroenLinks.

De VVD raakt 12 procent van zijn vorige kiezers kwijt aan de PVV maar tegelijk snoept de VVD weer 11 procent van de PVV-stemmers terug.

Wisselen

De opiniepeiler verwacht dat woensdag tussen de zeventig en tachtig zetels van partij wisselen. Dat is minder dan in het roerige 2002, toen de LFP van de vermoorde Pim Fortuyn vanuit het niets op 26 Kamerzetels uitkwam en de PvdA fors zakte. Toen wisselden ruim 92 blauwe Kamerzetels van partij.

Het onderzoek is gebaseerd op meer dan 10.000 mensen die zijn ondervraagd tussen woensdag en vrijdag.