DEN HAAG - Het CDA had besloten de hypotheekrenteaftrek tot breekpunt te bestempelen, omdat VVD-leider Mark Rutte volgens de christendemocraten steeds beweerde dat het CDA niet 'vast' was op dit punt.

Dat zei CDA-lijstrekker Jan Peter Balkenende zaterdag in NOVA Politiek.

Rutte zelf weigerde vervolgens dat onderwerp tot breekpunt te verklaren bij de vorming van een coalitie na de verkiezingen op 9 juni.

Hij heeft alleen zijn woord gegeven en dan is de politieke ruimte toch groter, aldus Balkenende. ''Wij hebben nu aangegeven dat het ons echt menens is.''

Geen spijt

De CDA-voorman en premier heeft er geen spijt van dat hij deze fiscale aftrek voor huizenbezitters tot breekpunt heeft verklaard, ook al brak hij hiermee met een CDA-traditie en wilde hij hier drie maanden geleden nog niets van weten.

Bovendien kreeg hij veel kritiek op dit standpunt van partijgenoten en economen. Het besluit voor een breekpunt is genomen door het campagneteam, zei hij. Eerder bleek dat veel CDA-prominenten niets wisten van het voornemen.

Onrust

Balkenende zei dat hij vooral verdere onrust op de woningmarkt wil voorkomen. Hij was tot dat standpunt gekomen na gesprekken met mensen in de bouwsector. Opmerkelijk genoeg was Elco Brinkman, partijgenoot en voorzitter van Bouwend Nederland, een van zijn criticasters die een breekpunt niet verstandig vond. Maar Balkenende zei dat Brinkman dat in algemene zin had willen aangeven, maar ook tegen het morrelen aan de hypotheekrenteaftrek is.

Verder gaf Balkenende opnieuw aan dat hij nog steeds voor de overwinning gaat, ook al staat hij in de peilingen nu nog ver achter op de PvdA en nog meer op de VVD. De CDA-leider zegt zich niet te laten leiden door de peilingen.

Het gaat hem om de opdracht van zijn politieke stroming om Nederland toekomstbestendig te maken, zo stelt hij.