AMSTERDAM - Het CDA blijft het moeilijk hebben in de peilingen. De partij van Jan Peter Balkenende leek enkele dagen geleden nog verwikkeld in een race om de tweede plaats met de PvdA, maar de sociaaldemocraten hebben volgens deelnemers van NUpoll inmiddels een gaatje geslagen.

De ruim 8500 deelnemers aan NUpoll voorspellen dat het CDA op 9 juni vijftien van de huidige 41 zetels moet inleveren, en met 26 volksvertegenwoordigers plaats kan nemen in de Tweede Kamer.

Dat is een zetel minder dan woensdag, toen zich nog een nek-aan-nekrace leek te ontwikkelen met de Partij van de Arbeid, die toen op 28 zetels stond. Job Cohen boekte vrijdag echter een zeteltje winst, en staat met 29 zetels stevig op de tweede plaats. Het gat bedraagt nu drie zetels.

Opgegeven

De campagne van het CDA raakt steeds verder in het slop. De christendemocraten vechten tegen het beeld dat ze de strijd al zouden hebben opgegeven. Eerder deze week meldde de NOS dat de partijtop meer bezig zou zijn met de opvolging van partijleider Balkenende dan met de strijd om de kiezer.

Eindspurt

Job Cohen hoopt daarentegen wellicht op een eindspurt. Veel aanhangers van kleinere partijen als GroenLinks, SP en D66 stemmen mogelijk uit strategische overwegingen toch op de PvdA als er een kans lijkt te bestaan dat de sociaaldemocraten de grootste partij worden.

Daarvoor moet de PvdA nog wel een flinke sprong maken: met 29 zetels heeft Cohen nog altijd een achterstand van vijf zetels op de VVD, die met 34 zetels volgens NUpoll de grote winnaar wordt.

Voorspelling

De opzet van NUpoll wijkt af van die van de andere peilingen, waarbij deelnemers wordt gevraagd wat ze zelf van plan zijn te stemmen. Op NUpoll voorspellen deelnemers de uitslag van de verkiezingen.

Geregistreerde deelnemers kunnen hun voorspelling in de vier weken in de aanloop naar de verkiezingen steeds aanpassen naar aanleiding van actuele gebeurtenissen tijdens de campagne.

Bekijk de voorspelling van de verkiezingsuitslag op NUpoll