DEN HAAG - Het ministerie van Binnenlandse Zaken vindt het ''nogal jammer'' dat de radicale islamitische groepering Hizb ut-Tahrir Nederlandse moslims oproept niet te gaan stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen.

De partijen zouden volgens de beweging toch niks voor de moslims doen. Door te gaan stemmen legitimeren de moslims de partijen echter wel.

Staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) roept moslims op bij de Tweede Kamerverkiezingen hun stem te gaan uitbrengen. Volgens Bijleveld gaat het erom mee te doen in de samenleving.

Ook PvdA-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem vindt dat moslims niet aan de kant moeten blijven staan. Hij is van mening dat clubs als Hizb ut-Tahrir genegeerd moeten worden.

''Ze staan het 'gewoon samenleven' in de weg. Iedereen moet gaan stemmen om het signaal af te geven: wij willen wél samenleven.''

Jammer

VVD'er Paul de Krom vindt de oproep jammer. Hij noemt stemmen een van de grootste rechten in Nederland. Hij voelt zich niet aangesproken door het verwijt dat zijn partij niets voor moslims doet, omdat de VVD voor burgers op komt, waarbij het niet uitmaakt welke godsdienstige overtuiging ze aanhangen.

Hij verwacht wel van alle burgers dat ze meedoen aan de samenleving en stemmen hoort daar ook bij.

Onbegrijpelijk

Coskun Çörüz, de eerste moslim die in de Kamer kwam voor het CDA, vindt de oproep onbegrijpelijk en in strijd met de waarden en normen die bepalen dat je in vrijheid moet kunnen stemmen.

''Ik roep alle moslims op te gaan stemmen; zij zijn onderdeel van onze samenleving. Het heeft ook te maken met integratie en burgerplicht.''

Segers

Volgens de directeur van het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie en kandidaat-Kamerlid Gert-Jan Segers, die zeven jaar in Egypte heeft gewoond, is Hizb ut-Tahrir net zo omstreden in Egypte als in het Westen.

''Het is eigenlijk een marginale splinterclub'', zei hij in een reactie. Segers verwacht niet dat de oproep van de islamitische groepering impact zal hebben.

Hij wees er verder op dat een orthodoxe Haagse imam heeft opgeroepen toch te gaan stemmen, omdat er veel op het spel staat. Als moslims niet gaan stemmen, is dat eerder uit desinteresse, aldus Segers.