DEN HAAG - Regeren met de PVV is heel slecht voor de VVD als liberale partij. Dat zegt oud-partijleider Joris Voorhoeve in een interview met NU.nl.

"Het zou de geloofwaardigheid van de VVD aantasten. En dat is het belangrijkste langetermijnkapitaal dat je hebt. Je reputatie dat je op een geloofwaardige manier voor je eigen beginselen staat", zegt Voorhoeve.

Hij vindt vooral de anti-islamitische stellingname van de PVV van Wilders in strijd met het liberalisme. Ook de gelijkschakeling van de islam met geweld, noemt Voorhoeve niet wenselijk.

"Er zijn ook christenen die gewelddadig en extremistisch optreden bepleiten of hebben bepleit in het verleden. Het komt in alle overtuigingen en godsdiensten voor. We moeten dat bestrijden via wetshandhaving."

Beraden

Voorhoeve, die van 1986 tot 1990 politiek leider was van de VVD, kan het zich niet voorstellen dat de VVD met de PVV een coalitie gaat vormen.

"Ik kan het me niet voorstellen. Als de VVD het toch gaat doen, zal ik mij op mijn lidmaatschap moeten beraden."

Eerder maakte Voorhoeve bekend ook lid te zijn geworden van D66, omdat deze partij meer gericht zou zijn op buitenlandse samenwerking dan de VVD.

Van Agt

Voorhoeve is niet de eerste politieke oudgediende die zijn partij waarschuwt voor samenwerking met de PVV. Eerder zei onder andere CDA-coryfee Dries van Agt zijn lidmaatschap te heroverwegen als de christendemocraten met de partij van Wilders in zee zouden gaan.