AMSTERDAM - Deelnemers aan NUpoll hebben steeds minder vertrouwen in het verkiezingsresultaat van het CDA. De christendemocraten zakten in de voorspelling woensdag naar 27 zetels.

De partij van lijsttrekker Jan Peter Balkenende, bij de vorige Kamerverkiezingen met 41 zetels nog verreweg de grootste, lijkt er nauwelijks in te slagen om zichzelf tijdens de campagne in het centrum van de belangstelling te plaatsen.

In de meeste peilingen lijkt het gat tussen de christendemocraten en de VVD inmiddels onoverbrugbaar. Is het verschil bij NUpoll met zeven zetels nog relatief klein, volgens Maurice de Hond is de kloof al twaalf zetels, en in de Politieke Barometer hebben de liberalen veertien zetels voorsprong. Maandag meldde de NOS dat zelfs de top van het CDA zich inmiddels bij een verkiezingsnederlaag zou hebben neergelegd.

VVD

De VVD stevent in de meeste peilingen af op een flinke overwinning. De partij wordt zowel bij De Hond (37 zetels) en de Politieke Barometer (38 zetels), als in NUpoll (34 zetels)op 9 juni de grootste. Vooralsnog heeft de PvdA de beste papieren voor de tweede plaats, met 28 zetels in alledrie de prognoses.

Voor de sociaaldemocraten betekent dat in NUpoll een zetel verlies ten opzichte van dinsdag. Job Cohen lijkt dus niet te profiteren van het verder wegglijden van het CDA, dat op de PvdA nog steeds slechts één zetel moet toegeven.

Voorspelling

De opzet van NUpoll wijkt af van die van de andere peilingen, waarbij deelnemers wordt gevraagd wat ze zelf van plan zijn te stemmen. Op NUpoll voorspellen deelnemers de uitslag van de verkiezingen.

Geregistreerde deelnemers kunnen hun voorspelling in de vier weken in de aanloop naar de verkiezingen steeds aanpassen naar aanleiding van actuele gebeurtenissen tijdens de campagne.

Bekijk de voorspelling van de verkiezingsuitslag op NUpoll