AMSTERDAM - CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende acht de kans dat het CDA met de PVV van Geert Wilders gaat regeren ''buitengewoon klein. En dat betekent dat het nauwelijks denkbaar is'', zei Balkenende dinsdag na afloop van opnames voor het tv-programma NOVA College Tour.

Balkenende zei dat het CDA in beginsel geen partijen uitsluit, maar een coalitie met de PVV is dus voor hem nauwelijks denkbaar.

Redenen zijn dat de PVV volgens Balkenende mensen ''wegzet vanwege hun geloof, een buitenlandse regeringsleider bruskeert en daarmee het Nederlandse bedrijfsleven schade berokkent'' en daarnaast niet bereid is de AOW-leeftijd te verhogen.

Dat maakt samenwerking met de PVV voor het CDA ''buitengewoon complex'', aldus Balkenende, die maandag stelde dat de VVD, D66 en GroenLinks net als het CDA bereid zijn het land te hervormen.

Wilders

Wilders stelde in een reactie te hopen ''dat de kiezer de keuze van Balkenende voor GroenLinks boven de PVV genadeloos afstraft. Wat een arrogantie een week voor de verkiezingen.''

Mensen die geen coalitie met het CDA en GroenLinks en de VVD willen, weten volgens Wilders nu in elk geval wat ze moeten stemmen. ''De PVV, want hoe groter we zijn en hoe kleiner het CDA, hoe kleiner de kans op zo'n kabinet.''