AMSTERDAM - De VVD blijft het goed doen onder deelnemers aan NUpoll. Die verwachten dat de liberalen na 9 juni onder aanvoering van Mark Rutte met 33 volksvertegenwoordigers als grootste partij in de Tweede Kamer plaatsnemen.

Daarmee valt de winst voor de VVD overigens wel lager uit dan in de peilingen van Maurice de Hond (37 zetels) en de Politieke Barometer (38 zetels). Het CDA daarentegen komt er onder de ruim 6600 deelnemers aan NUpoll juist beter af dan bij die twee opiniepeilingen. De christendemocraten halen volgens NUpoll straks 28 zetels, drie meer dan in beide andere voorspellingen.

Daarmee is het CDA weliswaar nog steeds de grootste verliezer ten opzichte van de vorige verkiezingen, toen de ploeg van Jan Peter Balkenende 41 zetels veroverde, maar heeft de partij wel de PvdA in het vizier. De sociaaldemocraten begonnen de verkiezingsstrijd volgens NUpoll met 32 virtuele zetels als grootste partij, maar hebben er nu nog maar één meer dan het CDA.

Thema

De PVV van Geert Wilders (16 zetels) en Alexander Pechtolds D66 (10 zetels) lijken een minder grote rol te spelen dan enkele weken geleden werd gedacht. De twee partijen, die in felle debatten vaak lijnrecht tegnover elkaar stonden, lijden duidelijk onder het veranderde hoofdthema van de verkiezingen. De economie heeft integratie en veiligheid als belangrijkste onderwerp van de stembusstrijd vervangen.

Voorspelling

De opzet van NUpoll wijkt af van die van de andere peilingen, waarbij deelnemers wordt gevraagd wat ze zelf van plan zijn te stemmen. Op NUpoll voorspellen deelnemers de uitslag van de verkiezingen.

Geregistreerde deelnemers kunnen hun voorspelling in de vier weken in de aanloop naar de verkiezingen steeds aanpassen naar aanleiding van actuele gebeurtenissen tijdens de campagne.

Bekijk de voorspelling van de verkiezingsuitslag op NUpoll