AMSTERDAM - Dat de VVD wil korten op ontwikkelingssamenwerking, vindt Oxfam Novib-directeur Farah Karimi een kortzichtig verhaal van een partij die eigenlijk op de allerarmsten in de wereld wil bezuinigen. "De VVD is niet de belangenbehartiger van diegene die het moeilijk hebben."

Dit zegt het voormalig Tweede Kamerlid van GroenLinks in een interview met NU.nl.

"Als je inhoudelijke kritiek hebt dan ben ik de eerste om te zeggen: daar moeten we heel goed over praten. Het is een terechte discussie", zo waarschuwt Karimi VVD-leider Mark Rutte.

"Maar praten over kwaliteit is geloofwaardiger als je niet meteen begint met het budget te halveren." Volgens Karimi heeft Nederland internationaal gezien een naam hoog te houden. "Juist de VVD weet hoe belangrijk dat is."

"Wij hebben onze welvaart te danken aan de rest van de wereld. Als internationaal de wet van de sterkste gaat gelden, verliest Nederland het."

PVV

Ook over de PVV is de Oxfam Novib-directeur, van oorsprong Iraanse, uiterst kritisch. "De PVV stelt zich buiten de internationale werkelijkheid. Het enige wat zij zeggen is: we reserveren geld voor noodhulp. Maar dat is natuurlijk geen duurzame oplossing."

"Uiteindelijk, als je in de politiek alleen met noodmaatregelen bezig bent dan ben je met slechte politiek bezig. Goede politiek is wanneer je preventief bezig bent, zodat noodmaatregelen helemaal niet meer nodig zijn."

Lees het volledige interview