DEN HAAG - Het CDA wil in een nieuw kabinet samenwerken met partijen die economie en zorg durven te hervormen. Volgens CDA-staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) lijken de VVD, D66, en GroenLinks daartoe bereid.

''De PVV is echt stilstand en dat is achteruitgang'', aldus Van Bijsterveldt maandag bij een verkiezingsbijeenkomst.

Van Bijsterveldt staat vijfde op de CDA-kandidatenlijst bij de komende Tweede Kamerverkiezingen. Ze benadrukte dat het CDA geen enkele partij uitsluit en dat op 9 juni eerst de kiezer aan zet is.

''Ik zeg niet dat er een coalitie moet komen met de hervormingsgezinde partijen, maar wel dat wij vooruit willen en de welvaartsstaat overeind willen houden. En voor de ene partij is dat makkelijker dan voor de andere.''

Bijleveld

De demissionair staatssecretaris van Onderwijs reageerde ook op uitspraken die haar collega Ank Bijleveld afgelopen weekeinde deed. Bijleveld liet weten dat zij beschikbaar is om CDA-leider Jan Peter Balkenende op te volgen, mocht hij na de verkiezingen weggaan.

Daarmee preludeerde Bijleveld niet op een mogelijk vertrek van de demissionair premier, stelde Van Bijsterveldt.

''Ik heb van Ank begrepen dat ze wilde aangeven niet voor haar verantwoordelijkheden weg te lopen. Bij het CDA is het gebruikelijk dat je in bent voor alle functies als je op de lijst staat. Dat is een waarheid als een koe.''