DEN HAAG - Mensen mogen 9 juni stemmen als ze een verlopen identiteitsbewijs meenemen, maar op de stempas staat nog dat een geldig paspoort of rijbewijs nodig is. SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak vindt dat dit voor onduidelijkheid zorgt en daar wil hij snel vanaf.

Stuur desnoods iedereen maar een nieuwe oproepkaart of begin snel een campagne over de legitimatieplicht bij deze Tweede Kamerverkiezingen, stelt Van Raak zondag richting kabinet.

Volgens hem zet de tekst op de stempas vooral oudere kiezers met een verlopen paspoort, rijbewijs of identiteitskaart op het verkeerde been. ''Wij krijgen meldingen van mensen die uit frustratie al hun stemkaart doormidden hebben gescheurd."

Onbegrijpelijk

"Ik vind het onbegrijpelijk dat de regering op de oproepkaarten niet even heeft vermeld dat het identiteitsbewijs vijf jaar mag zijn verlopen.''

In maart bleek bij de gemeenteraadsverkiezingen dat oudere kiezers die niet meer maatschappelijk actief zijn vaak geen geldig identiteitsbewijs meer hebben. Het kabinet besloot daarop dat er 9 juni en ook volgend jaar bij de Provinciale Statenverkiezingen identiteitsbewijzen zijn toegestaan die niet langer dan vijf jaar zijn verlopen.