DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders wil het liefst regeren met de VVD en het CDA. Zo'n rechts kabinet is volgens hem het beste om de problemen in Nederland, zoals met immigratie, integratie en veiligheid, op te lossen.

''Wij zijn klaar voor een kabinet VVD-CDA-PVV'', stelde Wilders zaterdag.

Hij roept VVD-leider Mark Rutte op ook voor deze combinatie te kiezen en publiekelijk afstand te nemen van een paarse optie (VVD, PvdA en D66), waarop PvdA-leider Job Cohen zaterdag in een interview met De Telegraaf zinspeelde. ''Nooit meer paars. Een nieuw paars kabinet is funest voor Nederland'', waarschuwt Wilders.

Het is de eerste keer dat de PVV-leider aangeeft met wie hij eventueel een coalitie wil vormen. Het CDA en de VVD hebben altijd aangegeven geen enkele democratische partij uit te sluiten.

CDA-leider Jan Peter Balkenende gaf eerder echter wel aan dat het verre van gemakkelijk zal zijn om met de PVV samen te werken.

Rutte

Een coalitie van VVD, CDA en PVV "zou een uitkomst kunnen zijn", zei VVD-leider Mark Rutte zaterdag tijdens een bezoek aan Harderwijk. Rutte benadrukte dat de VVD geen enkele democratische partij uitsluit bij de eventuele vorming van een nieuw kabinet en dus ook de PVV niet.

''Mijn belangrijkste punt is dat er een kabinet komt dat Nederland sterker uit de crisis trekt'', zei Rutte. Ook hij wees erop dat een paars kabinet (VVD, PvdA en D66) niet voor de hand ligt. ''De afstand tussen de VVD en de PvdA is nog nooit zo groot geweest sinds de jaren zeventig.''

Verschillen

Rutte noemde ook wat verschillen tussen de VVD en de PVV. Volgens hem is de partij van Wilders op economisch gebied een linkse partij geworden.

''De PVV heeft een linkse agenda, net zo links als de SP.'' Ook sprak Rutte over de opvattingen over immigratie. ''Als je mensen binnenhaalt, moet je ze wel aan het werk helpen'', zei hij.

Roemer

SP-leider Emile Roemer vindt ondertussen dat Cohen kleur moet bekennen en dus moet aangeven of hij liever regeert met de VVD of met linkse partijen als SP en GroenLinks. ''Linkse plannen kun je niet met rechtse vrienden waarmaken.

Dan hou je de kiezers voor de gek'', aldus Roemer. Hij begrijpt niet dat Cohen ''opzichtig blijft voetjevrijen'' met de VVD, terwijl VVD-leider Rutte ''keer op keer met gestrekt been op hem inkomt en de PvdA als onverantwoorde potverteerder onderuithaalt''.