ROTTERDAM - Het initiatief van de Riagg Rotterdam om Marokkaanse Nederlanders met psychiatrische problemen tijdens hun vakantie in Marokko te begeleiden, krijgt een vervolg. Dat meldde J. Lamé, directeur Riagg Rijnmond noordwest.

Door de behandeling in Marokko voort te zetten is de geestelijke gezondheid van deze groep gestabiliseerd of soms zelfs verbeterd, blijkt uit de evaluatie. De effecten zijn ook te merken bij de afdeling transculturele hulpverlening, waar na de zomer wel veel verzoeken van Turkse Rotterdammers liggen, maar niet van Marokkanen.

Contact

Toch reist het project komende zomer behalve naar Marokko niet naar Turkije. "In Marokko hebben we goed contact met zeven psychiatrische ziekenhuizen, in Turkije onderhouden we alleen nauwe banden met een ziekenhuis in Istanbul", aldus Lamé.

Het blijkt dat de twee Riagg-medewerkers deze zomer in totaal personen hebben geholpen, van wie de meesten (77 procent) met psychiatrische problemen. Vijftien crisisgevallen werden begeleid zonder dat dit tot een opname leidde en ook vonden driehonderd telefonische consulten plaats met cliënten en hun familieleden. Enkele vrouwen, in Nederland bekend als zorgmijdend, benaderden in Marokko wel de hulpverleners.

Het Rif-project richt zich op Rotterdamse Marokkanen met een chronisch psychiatrische aandoening. Als zij familie en vrienden bezoeken in het moederland, zorgt dat veelal voor emoties en stress die tot een terugval kunnen leiden. Het project kost 20.000 euro en wordt gefinancierd uit het zorgvernieuwingsbudget van de Riagg.

Ophef

Het Riagg-project zorgde voor ophef in Rotterdam. Riagg Zuid distantieerde zich van het initiatief op de noordelijke oever. Leefbaar Rotterdam-leider Sörensen vond het belachelijk, wethouder De Faria (Leefbaar Rotterdam) sprak "van een verkeerd signaal naar de samenleving".

Ook nu plaatst De Faria nog vraagtekens bij de effecten van de aanpak. Ze wijst er op dat het de bedoeling was dat de hulpvraag zou afnemen, terwijl de Riagg-medewerkers juist met meer cliënten terugkeerden. Voor Riagg-directeur Lamé is het simpel. "Ziek is ziek en als je niets doet, wordt het erger."