
'Plasterk heeft kans gemist bij homoleraar'
Dit zegt de voorzitter, zelf PvdA-kandidaat voor de Tweede Kamer (nummer 45) in een interview met NU.nl. Neerings roemt Plasterk om zijn dapperheid omdat hij als eerste minister ter wereld meedeed aan de Gay Pride. "Hij heeft daarmee het homodebat helpen agenderen."
"Die dapperheid had ik ook graag gezien waar het om rechten van christelijke leerkrachten en leerlingen gaat. Hij stuurde een brief naar alle scholen om erop te wijzen dat zij leraren niet van school moeten sturen als ze homo zijn. "
Symboolwerking
"Maar in het specifieke geval van een leraar die dat toch overkwam, sprak hij zich niet uit. Dat vind ik jammer, en absoluut een gemiste kans. Met name wat betreft de symboolwerking die daarvan uitgaat."
Neerings vindt dat het vorige kabinet een paar cruciale punten in de homo-emancipatie heeft laten liggen. “In de afgelopen kabinetsperiode is aan het daglicht gekomen dat ambtenaren mogen weigeren homo’s te trouwen en dat christelijke scholen homoseksuele leraren kunnen ontslaan. Het laatste kabinet had daar slagen in kunnen maken, maar dat hebben ze nagelaten."
Neerings rekent dat voornamelijk het CDA aan, dat 'christelijke homo's in de kou heeft laten staan'.
PVV
Ook over de PVV, die duidelijk pleitbezorger is van het vrijuit kunnen bewegen van homo's, is hij kritisch. "Natuurlijk moeten homo's vrijuit kunnen leven. Maar waar ik persoonlijk voorzichtig mee ben: je moet uitkijken dat je niet de ene groep gebruikt om de andere groep negatief te labelen."
Het COC organiseert zaterdag het Roze Lijsttrekkersdebat in Amsterdam, waaraan ondermeer Job Cohen, Femke Halsema, Alexander Pechtold en Rita Verdonk deelnemen.
Lees het volledige interview