AMSTERDAM – Tussen stemwijzer Kieskompas en de nieuwe politieke partijen is een conflict ontstaan over de toelating tot de stemwijzer.

Zeven kleine partijen moeten een totaalbedrag van 14000 euro betalen om toegelaten te worden tot de kieshulp van politicoloog Andre Krouwel. De partijen spreken hier schande van, aangezien gevestigde partijen niets hoeven te betalen.

Richtlijn voor kosteloze toelating is volgens Krouwel dat partijen onderdeel moeten uitmaken van het parlement of op 1 zetel staan in grote peilingen.

Geen onwil

Volgens de politicoloog is het geen onwil dat de kleine partijen geen plek hebben in Kieskompas. "Idealiter had ik voor de kleine partijen een apart Kieskompas gemaakt", stelt hij. "Maar zo'n extra stemhulp kost wel geld."

"Bovendien is het nu eenmaal duur om de programma's van al die kleine partijen uit te pluizen voor onze stemwijzer. Wij krijgen niet de subsidie die de Stemwijzer wel krijgt."

Een woordvoerster van concurrent Stemwijzer laat overigens aan NU.nl weten dat de dienst al enkele jaren geen subsidie meer ontvangt.

Onderhandelen

Krouwel zegt benaderd te zijn door een man die namens de kleine partijen wilden onderhandelen over een plaats in de kieswijzer.

"Ik dacht dat hij namens de zeven partijen de financiering kon regelen, in plaats daarvan probeerde hij hen geld uit de zakken te kloppen voor zijn bemiddeling. Toen heb ik dat contact afgebroken."

Boycot

Lijst17 wil wel verder praten met Krouwel, maar roept op tot een boycot wanneer de splinterpartijen het bedrag van ongeveer 2000 euro per partij moeten betalen.

"We vinden dat de verkiezingsstrijd eerlijk moet worden gevoerd. Dat is goed voor de partijen, maar extra belangrijk voor de kiezer", aldus lijsttrekker Lot Feijen van Lijst17, de partij die is voortgekomen uit het tv-programma Lijst 0 van BNN.

De politicoloog laat weten de boycot tegemoet te zien. "Als ze hun mediastrategie beter op orde hadden stonden ze al op 1 zetel in de peiling en hadden ze gratis toegang gekregen", aldus Krouwel. "Mensen gaan echt niet naar die oproep luisteren."