DEN HAAG - De VVD en de EO-afdeling van het tv-programma Netwerk liggen met elkaar in de clinch na een uitzending over de gevolgen van het VVD-verkiezingsprogramma voor de koopkracht in een aantal individuele situaties.

In de uitzending van donderdagavond berekende een econoom dat een bijstandsmoeder en ouders met een gehandicapt gezin flink zouden moeten inleveren als de VVD-plannen werkelijkheid worden.

Voor de bijstandsmoeder zou het om 1200 euro per jaar gaan, voor het gezin 3000 tot 5000 euro. Een goedverdienende ondernemer zou er juist op vooruit gaan.

''Er klopt niets van deze cijfers'', reageerde een boze VVD-leider Mark Rutte. Hij beschuldigde Netwerk van ''tendentieuze journalistiek''. De liberalen vinden bovendien dat ze geen goed weerwoord hebben kunnen geven op de inhoud van de uitzending.

Onjuist

De EO stelde echter dat het cijfermateriaal waarop de uitzending is gebaseerd donderdagmiddag bij de VVD bekend was. De beschuldigingen van Rutte zijn onjuist, aldus de EO-afdeling, die excuses eiste. Dat is de VVD niet van plan.

De liberalen presenteerden vrijdagmiddag berekeningen die de onjuistheid van de tv-uitzending moeten bewijzen.

Volgens de VVD gaat de bijstandsmoeder er in het slechtste geval 500 euro op achteruit in 2015. Het gezin zou er juist honderden euro's op vooruit gaan. Rutte wil graag bij de ouders langs om ze te vertellen hoe het in zijn ogen echt zit.

Concurrentie

De concurrentie volgde de ruzie tussen de VVD en Netwerk op de voet. CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende zei dat je altijd moet oppassen met oordelen over hoe de plannen op individueel niveau uitpakken.

Wel herhaalde hij zijn grote zorgen over gevolgen van de VVD-plannen voor vooral gezinnen, patiënten en huurders.

Hij vindt de reactie van Rutte dat het allemaal niet klopt ''te gemakkelijk en te goedkoop''. ''Er valt veel aan te merken op het VVD-verkiezingsprogramma.'' Wel zei hij dat hij zich kan voorstellen dat Rutte ''ontevreden is over de toonzetting van de uitzending''.

Bewijzen

ChristenUnie-leider André Rouvoet vindt dat het aan de VVD is om te bewijzen dat de cijfers niet kloppen.

Mensen hebben er volgens hem recht op te weten hoe het zit. Ook PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer vindt dat Rutte moet laten zien wat zijn plannen precies betekenen voor de meest kwetsbaren, zoals werklozen en chronisch zieken.