GRONINGEN - Lijsttrekkers van CDA, PvdA, GroenLinks, D66 en SP hebben donderdag in het vierde grote verkiezingsdebat op de Rijksuniversiteit in Groningen de bezuinigingsplannen van de VVD flink onder vuur genomen.

De gevolgen daarvan zijn volgens CDA-leider Jan Peter Balkenende ''verreikend, desastreus en sociaal volstrekt ongewenst''.

Balkenende wees op bezuinigingen bij de VVD op de zorg en op toeslagen voor kinderen en op verhoging van de huren. GroenLinks-leider Femke Halsema bestreed dat de liberalen de lasten voor burgers zouden verlichten.

Lastenverzwaring

''U bent de partij van de lastenverzwaring'', hield ze VVD-leider Mark Rutte voor. Volgens haar gaan lagere inkomens er in de VVD-plannen flink op achteruit.

Rutte verdedigde zich door te stellen dat de critici maar een half verhaal vertellen. Volgens hem heeft zijn partij voldoende andere plannen om juist chronisch zieken of mensen in de bijstand te ondersteunen. Hij sprak tegen dat er sprake is van fors koopkrachtverlies.

Wilders

PVV-leider Geert Wilders was donderdag niet aanwezig bij het debat. De PVV-voorman heeft wegens andere verplichtingen afgezegd, zo liet hij in een reactie weten.